Kuormansidontalenkki voi revetä irti tai kuormankiinnitysliina voi repeytyä sallitun kuormituksen ylittymisen seurauksena.
Kuormatavaraa ei voida pidättää.
Kuormatavara voi luiskahtaa, kaatua tai sinkoutua ympäriinsä ja osua autossa matkustaviin henkilöihin.
Noudata yksittäisten kiinnityspisteiden enimmäiskuormitusta koskevia tietoja. Jos kuorman kiinnityksessä yhdistetään useita kiinnityspisteitä, heikoimman kiinnityspisteen enimmäiskuormitus on aina otettava huomioon. Esimerkiksi täysjarrutuksessa vaikuttaa voimia, jotka voivat ylittää kuormatavaran painovoiman monin kerroin. Voimien jakamiseksi on käytettävä aina useita kiinnityspisteitä. Kuormita kiinnityspisteet ja kuormansidontalenkit tasaisesti.
Noudata kuormankiinnitysliinan käsittelyssä aina kuormankiinnitysliinan valmistajan toimittamia käyttöedellytyksiä ja ohjeita.
Lisätietoa kiinnityspisteen enimmäiskuormituksesta on painetun käyttöohjekirjan kohdassa Tekniset tiedot.
Kuorma on kiinnitetty siten, ettei se voi liikkua, kaatua, pyöriä tai pudota.
Huomioi lisäksi yleiset tilanteet sekä väistöliikkeet, täysjarrutukset ja huonot tieosuudet.
Kuorman kiinnitys vastaa kuljetussuojaa koskevia vaatimuksia ja sääntöjä.
Jos näin ei ole, se voi olla rangaistavaa lainsäädännöstä ja sen seurauksista riippuen. Noudata kunkin maan lakimääräyksiä.
Tarkista kuorman kiinnitys ennen jokaista ajomatkaa ja säännöllisin välein pitkien ajomatkojen aikana. Korjaa virheellinen tai puutteellinen kuorman kiinnitys. Lisätietoja asianmukaisesta kuorman kiinnityksestä saa esim. kuljetuksen apuvälineiden ja kuorman kiinnitysvälineiden valmistajilta.
Kuormatavaran ja kuormatilan seinien ja pyöränkoteloiden väliin jäävät tilat on täytettävä muotojen mukaisesti. Sitä varten on käytettävä muotonsa pitäviä kuljetuksen apuvälineitä, kuten esim. kiiloja, puutukia tai tyynyjä.
Kaatumista vastaan varmistettu ja tukevasti kuormattu kuormatavara on kiinnitettävä joka puolelta.
Käytä tavaratilassa olevia kiinnityspisteitä tai kuormansidontalenkkejä ja kuormauskiskoja.
Käytä vain voimassa olevien standardien ( esim. DIN EN) mukaisesti testattuja kiinnitysvälineitä, esim. palkkeja, salpatankoja tai kiinnitysverkkoja ja kuormankiinnitysliinoja. Käytä kiinnittämiseen aina mahdollisimman lähellä kuormatavaraa olevia kiinnityspisteitä ja pehmusta terävät reunat.
Käytä etenkin painavat kuorman kiinnittämiseen ensisijaisesti kuormansidontalenkkejä.
Voimassa olevien normien ( esim. DIN EN) mukaan tarkastettuja kiinnitysvälineitä saa kaikista ammattiliikkeistä tai ammattitaitoisista erikoiskorjaamoista.
Hyötyajoneuvoiksi (N1, N2) rekisteröidyt autot eivät täytä ilman väliseinää standardia ISO27956, joka kuvaa pakettiautoihin asianmukaista kuorman kiinnitystä varten vaadittavia laitteita. Kun autoa käytetään tavaroiden toimitukseen, väliseinän jälkiasennusta suositellaan ehdottomasti, sillä asianmukaisen kuorman kiinnityksen toteuttaminen on vaikeaa autoissa, joissa ei ole väliseinää.
Istuinten takapuolen ja väliseinän välisellä alueella ei saa säilyttää mitään.