Farthållaren accelererar och bromsar bilen automatiskt för att hålla en tidigare sparad hastighet.
Om du t. ex. accelererar för att köra om raderas inte den sparade hastigheten. När du släpper upp gaspedalen igen efter omkörningen reglerar farthållaren tillbaka till den sparade hastigheten.
Du manövrerar farthållaren med motsvarande rattknappar. Det går att ställa in alla hastigheter fr.o.m. 20 km/h.
Farthållaren kan inte förebygga olyckor orsakade av ett olämpligt körsätt och inte heller sätta fysikens lagar ur spel. Systemet kan inte ta hänsyn till vare sig rådande väg- och väderleksförhållanden eller den aktuella trafiksituationen. Farthållaren är bara ett hjälpmedel. Det är alltid du som ansvarar för att hålla säkerhetsavståndet och hastigheten, för att bromsa i god tid och för att hålla dig inom körfältet.
På instrumentdisplayen visas status för farthållaren och den sparade hastigheten.
I uppförsbackar kan det hända att farthållaren inte kan hålla hastigheten. När uppförsbacken planar ut återställs den sparade hastigheten.
I långa och branta nedförsbackar ska du i god tid växla ned till en lägre växel. Tänk särskilt på detta om bilen är lastad. På så sätt kan du utnyttja motorns bromsverkan. Då avlastar du färdbromsen och undviker att bromsarna överhettas och slits alltför snabbt.
I trafiksituationer som kräver många hastighetsanpassningar, t.ex. i tät trafik och på kurviga vägar.
Vid halt väglag. Drivhjulen kan förlora väggreppet till följd av acceleration och bilen kan få sladd.
Vid dålig sikt.