Να σπάσει ο κρίκος πρόσδεσης ή να σκιστεί ο ιμάντας πρόσδεσης λόγω υπέρβασης του επιτρεπόμενου φορτίου.
Να μην είναι δυνατή η συγκράτηση του φορτίου.
Ως αποτέλεσμα, το φορτίο μπορεί να ολισθήσει, να αναποδογυρίσει ή να ανατραπεί και να χτυπήσει τους επιβάτες του οχήματος.
Να λαμβάνετε υπόψη τα στοιχεία για τη μέγιστη αντοχή σε φορτίο κάθε σημείου πρόσδεσης. Όταν συνδυάζετε διάφορα σημεία πρόσδεσης για τη στερέωση του φορτίου, πρέπει να λαμβάνετε πάντα υπόψη τη μέγιστη αντοχή σε φορτίο του πιο αδύναμου σημείου πρόσδεσης. Κατά την πλήρη πέδηση του οχήματος, π.χ. επιδρούν δυνάμεις ακόμα και πολλαπλάσιες του βάρους του φορτίου. Για την κατανομή της απορρόφησης των δυνάμεων, να χρησιμοποιείτε πάντα πολλαπλά σημεία πρόσδεσης. Να κατανέμετε ομοιόμορφα το φορτίο στα σημεία πρόσδεσης ή τους κρίκους πρόσδεσης.
Κατά το χειρισμό του ιμάντα πρόσδεσης, να λαμβάνετε πάντα υπόψη τις οδηγίες χειρισμού ή τις υποδείξεις του κατασκευαστή του ιμάντα πρόσδεσης.
Πληροφορίες σχετικά με τη μέγιστη αντοχή σε φορτίο των σημείων πρόσδεσης θα βρείτε στο κεφάλαιο "Τεχνικά χαρακτηριστικά" των έντυπων Οδηγιών Χρήσης.
Για τη στερέωση του φορτίου έναντι ολίσθησης, ανατροπής, κύλισης ή πτώσης.
Να λαμβάνετε υπόψη τόσο τις συνηθισμένες καταστάσεις της κυκλοφορίας όσο και τους ελιγμούς αποφυγής και τις διαδικασίες πλήρους πέδησης, καθώς και τις διαδρομές σε ανώμαλο οδόστρωμα.
Η στερέωση του φορτίου συμμορφώνεται με τις ισχύουσες απαιτήσεις και τους τεχνικούς κανονισμούς στερέωσης φορτίου.
Σε αντίθετη περίπτωση, ενδέχεται, ανάλογα με τη νομοθεσία και τις αντίστοιχες συνέπειες, αυτό να αποτελεί αξιόποινη πράξη. Γι' αυτό να λαμβάνετε υπόψη τους νόμους κάθε χώρας.
Πριν από κάθε διαδρομή και ανά τακτά διαστήματα στη διάρκεια μεγαλύτερων διαδρομών, να ελέγχετε τη στερέωση του φορτίου. Να την διορθώνετε, αν είναι εσφαλμένη ή ανεπαρκής. Πληροφορίες σχετικά με τη σωστή στερέωση του φορτίου μπορείτε να λάβετε π.χ. από τους κατασκευαστές βοηθητικών μέσων μεταφοράς ή μέσων πρόσδεσης για την στερέωση φορτίου.
Να γεμίζετε ερμητικά τα κενά ανάμεσα στο φορτίο και τα τοιχώματα του χώρου φόρτωσης και τους χώρους τοποθέτησης των τροχών. Να χρησιμοποιείτε γι' αυτό συμπαγή βοηθητικά μέσα μεταφοράς, όπως π.χ. σφήνες, ξύλινους τάκους ή μαξιλάρια.
Να στερεώνετε το φορτίο που δεν μπορεί να ανατραπεί και είναι σταθερό προς όλες τις κατευθύνσεις.
Να χρησιμοποιείτε τα σημεία πρόσδεσης ή τους κρίκους πρόσδεσης και τις ράγες φορτίου στο χώρο φόρτωσης ή στην επιφάνεια φόρτωσης.
Να χρησιμοποιείτε μόνο μέσα πρόσδεσης, π.χ. μπάρες ασφάλισης, ράβδους ασφάλισης ή δίχτυα πρόσδεσης και ιμάντες πρόσδεσης που έχουν ελεγχθεί σύμφωνα με τα ισχύοντα πρότυπα (π.χ. DIN EN). Για τη στερέωση, να χρησιμοποιείτε πάντα τα σημεία πρόσδεσης που βρίσκονται πιο κοντά στο φορτίο και να επενδύετε τις αιχμηρές άκρες με μαλακό υλικό.
Να χρησιμοποιείτε για τη στερέωση κυρίως τους κρίκους πρόσδεσης, ειδικά αν το φορτίο είναι βαρύ.
Μπορείτε να προμηθευτείτε μέσα πρόσδεσης που έχουν ελεγχθεί σύμφωνα με τα ισχύοντα πρότυπα (π.χ.DIN EN) από τα ειδικά καταστήματα ή τα εξειδικευμένα συνεργεία.
Οχήματα, που επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν ως επαγγελματικά οχήματα (N1, N2), χωρίς διαχωριστικό τοίχωμα δεν πληρούν το ISO27956, το οποίο περιγράφει τις διατάξεις για τη σωστή στερέωση του φορτίου σε φορτηγά. Κατά τη χρήση του οχήματος για τη μεταφορά αγαθών, συνιστάται ιδιαίτερα η τοποθέτηση του διαχωριστικού τοιχώματος ως εκ των υστέρων εξοπλισμού, επειδή η σωστή στερέωση του φορτίου σε οχήματα χωρίς διαχωριστικό τοίχωμα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία.
Να μην αποθηκεύετε αντικείμενα στην περιοχή ανάμεσα στην πίσω πλευρά των καθισμάτων και το διαχωριστικό τοίχωμα.